RISKID sluit partnership met Hyperloop


Delft- Californië

De hyperloop is een concept voor een toekomstig transportsysteem uit de koker van ondernemer Elon Musk. Hij is de oprichter van SpaceX en medebedenker van Zip2, Paypal en Tesla. Razendsnel  van Amsterdam naar Parijs reizen in een capsule door een vacuümbuis, dat is het idee achter de ‘Hyperloop’.

In juni 2015 kondigde SpaceX een wedstrijd aan: deelnemers wereldwijd konden zich inschrijven voor de ontwikkeling van een prototype capsule: de pod. Het team van de TU Delft veroverde de tweede plaats en moest alleen het team van MIT voorlaten. Daarnaast veroverden ze de prijs voor het meest innovatieve ontwerp. Met twintig andere teams gaan ze nu door naar de volgende fase van de wedstrijd, waarin ze hun ‘pod’ op een schaal van 1:2 bouwen en deze zomer mogen testen op een testbaan in Californië. De finale van de wedstrijd vindt plaats in de zomer van 2016 in Hawthorne, Californië. Daar wordt naast het hoofdkantoor van SpaceX een testbuis van 1,6 kilometer aangelegd waardoor de Hyperloop-capsules zullen racen. De capsules worden daar door experts van Tesla Motors, SpaceX en een aantal hoogleraren beoordeeld op het ontwerp en de prestaties.

De bouw van een prototype door de TU Delft is inmiddels in volle gang en RISKID heeft de eer haar tooling aan dit Hyperloopteam ter beschikking te stellen.

Volgens Mars Geuze, CTO van de hyperloop, is risicomanagement van groot belang bij het ontwikkelen van het prototype. Innovatie vereist namelijk een goed risicomanagement systeem. Het voordeel van RISKID is, zo vertelt Geuze, dat je op een eenvoudige en gebruikersvriendelijke manier alle stakeholders kunt laten meedenken over de risico’s, om ze vervolgens toe te wijzen aan die teamleden die de risico’s het beste kunnen beheersen. “En dankzij de monitor module hebben we realtime zicht op de stand van zaken rondom (te nemen) maatregelen en op de mate waarin we de risico’s hebben “verkleind”.

Edwin Beumer van RISKID geeft aan dat hij zeer blij is met deze partnership. “Het bewijst nog maar eens dat vooruitgang en risicomanagement hand in hand gaan. Het maakt ons trots dat we onze  bijdrage kunnen leveren aan dit vooruitstrevende project!”